فهرست مطالب

نشریه تحلیل های اقتصادی توسعه ایران
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هیمن خسروی*، عبدالرسول قاسمی، توفیق قادری اقدم صفحات 9-35

    این مقاله، در پی سنجش و مقایسه اثرات رشد شهرنشینی بر مصرف انرژی و انتشار دی اکسیدکربن براساس سه نظریه : تغییر محیط زیست به فضای شهری، تراکم شهری و نظریه نوسازی بوم شناختی میان دو گروه از کشور های منتخب نفتی و غیر نفتی است. به همین منظور، از مدل پانل متوازن برای 20 کشور و دوره زمانی  20111995 استفاده می شود. نتایج مقاله، حاکی از آن است که اثر رشد شهرنشینی بر مصرف انرژی و انتشار دی اکسید کربن در هر دو گروه از کشور های منتخب، مثبت و معنی دار بوده و برای گروه کشور های صادر کننده نفت، بیشتر است. این اثر، بر انتشار دی اکسید کربن برای کشورهای صادرکننده نفت 0/27 و گروه دیگر 12/0 بوده و بر مصرف انرژی نیز برای کشورهای صادرکننده نفت 1/65 و گروه دیگر 0/67 است. متفاوت بودن ضریب اثرگذاری رشد شهرنشینی بر انتشار دی اکسید کربن میان دو گروه مورد بررسی، موید نظریه نوسازی بوم شناختی می باشد.

    کلیدواژگان: شهرنشینی، مصرف انرژی، انتشار دی اکسید کربن
  • حمید ناظمان، تیمور محمدی، علیرضا رعنائی* صفحات 37-62
    در این مقاله، به دنبال بررسی ارتباط نهادها با پدیده نفرین منابع در کشورهای منتخب خاورمیانه و شمال آفریقا با محوریت نقش نفوذ رانتی در تعمیق اثر ناکارآیی نهادی بر نفرین منابع بوده ایم. برای تبیین و بررسی پدیده نفرین منابع، رویکردهای متفاوتی وجود دارد، به گونه ای که ادبیات تحقیق در مورد این موضوع، بسیار گسترده و وسیع است. در این میان، رویکرد تحلیل نهادی از مزیت جامع بودن و ایجاد امکان قیاس تطبیقی میان نمونه های مورد مطالعه برخوردار است، و به همین سبب در این مقاله، از این رویکرد بهره برده ایم. روش شناسی کمی پژوهش مبتنی بر رهیافت تحلیل مرزی تصادفی (SFA) است. نتایج تحقیق نشان می دهد که علاوه بر نقش نهادها در ظهور نفرین منابع در این کشورها، درصد زیادی از ناکارآیی نیز به واسطه تداوم ضعف نهادی ناشی از نفوذ رانتی بوده است، لذا این کشورها برای افزایش کارآیی و رهایی از نفرین منابع، نیازمند اصلاحات نهادی می باشند.
    کلیدواژگان: پدیده نفرین منابع، ناکارآیی نهادی، رهیافت تحلیل مرزی تصادفی، نفوذ رانتی
  • داود حمیدی رزی، رضا رنج پور*، محمد علی متفکر آزاد صفحات 63-86

    دستیابی به برآوردهای معتبر درباره کشش های قیمتی تقاضای انرژی، می تواند به درک بهتر از اثرات اقتصادی، زیست محیطی و توزیعی تغییر قیمت انرژی منجر شده و سیاست گذاران را قادر می سازد تا اقدام به اتخاذ تصمیمات کارآمد در حوزه مدیریت انرژی کنند. هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی سیاست های قیمتی اصلاح الگوی مصرف انرژی در استان های کشور از طریق برآورد و تحلیل کشش های قیمتی تقاضای انرژی به تفکیک حامل های انرژی منتخب (پرمصرف) و شاخص کل قیمت انرژی طی دوره 1394-1379 است. بدین منظور، از تخمین زن های پویای پانلی استفاده شده و کشش های تابع تقاضای انرژی تصریحی توسط تخمین زن پویای پانلی دومرحله ای آرلانو و باور (1995)/ بلاندل و باند (1998) برآورد شدند. طبق نتایج، متوسط کشش های قیمتی (شاخص کل قیمت انرژی) کوتاه مدت و بلندمدت تقاضای انرژی در استان کشور، به ترتیب، برابر 0/038- و 0/567- برآورد شد. از نظر حامل های انرژی نیز بالاترین کشش قیمتی تقاضای انرژی، به ترتیب، مربوط به قیمت حامل برق و سپس قیمت حامل بنزین است. اثر متغیر اقلیم (نیاز به گرمایش و سرمایش) در انرژی بری استان ها، قابل توجه بوده و کشش متوسط تقاضای انرژی نسبت به اقلیم در کوتاه مدت 0/15 و در بلندمدت 2/30 برآورد شد. بالا بودن کشش تقاضای اقلیمی انرژی و پایین بودن کشش قیمتی تقاضای انرژی (هم نسبت به شاخص قیمت کلی انرژی و هم، به تفکیک قیمت حامل های انرژی)، ضرورت اجرای سیاست های غیرقیمتی در سطح استان های کشور را ایجاب می کند.

    کلیدواژگان: اثربخشی، کشش قیمتی، حامل های انرژی، تقاضای انرژی، استان های ایران، تخمین پویای پانلی
  • سحر زارع جونقانی*، مهدی کرمی صفحات 87-106
    هدف اصلی مطالعه حاضر، ارزیابی و سنجش رشد بهره وری کل عوامل تولید در سطح بخش های اقتصادی در ایران با استفاده از رویکرد داده- ستانده در سطح ملی است. در این رویکرد، بهره وری کل عوامل به بهره وری نهاده های نیروی کار، سرمایه و واسطه تولیدتجزیه می شود. برای این منظور، از داده های دو جدول داده- ستانده مربوط به سال های 1380 و 1390 و آمار اشتغال مرکز آمار ایران و  موجودی سرمایه بخشی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، در سطح 8 بخش اصلی اقتصادی، تجمیع و به قیمت ثابت، محاسبه شده اند. نتایج نشان می دهند، دربهره وری جزئی عوامل، بخش تامین برق، آب و گاز، دارای بالاترین بهره وری نهاده واسطه و سرمایه بوده است؛ و بخش استخراج معدن، بالاترین بهره وری نیروی کار را دارا است. بیشترین مقدار بهره وری کل عوامل طی دوره 10 ساله، مربوط به بخش استخراج معدن و کمترین، مربوط به بخش حمل و نقل و انبارداری و ارتباطات است؛ همچنین بیشترین مقدار بهره وری طی دوره مربوط، به بهره وری نیروی کار مرتبط است.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل، داده- ستانده، اقتصاد ایران
  • علی اصغر بانویی، افسانه شرکت*، بهاره فهیمی صفحات 107-132
    مساله وجود عدم تعادل فضایی ، همواره کانون توجه برنامه ریزان، تحلیل گران و سیاست گذاران در ایران بوده است. در این مقاله، نشان می دهیم که یکی از وجوه واکاوی این مساله، توجه به ادغام فضایی فعالیت هادرون و بین منطقه ای به شکل خوشه ها و پیوندها است. در این چارچوب، مقاله حاضر دو هدف کلی را برجسته می کند: الف) پایه های نظری رابطه بین ادغام فضایی فعالیت ها در چارچوب نظریه NEG[1]و ب) سنجش خوشه ها به عنوان نمادی از ادغام فعالیت ها در قالب الگوی داده- ستانده چند منطقه ای. جدول داده- ستانده 9 منطقه در قالب 8 بخش اصلی اقتصادی[2] در سال 1390، مبنای تحلیل دو منطقه بزرگتر، یعنی منطقه 4 (استان های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، خوزستان و فرامنطقه) و منطقه 6 (استان های تهران، قم و البرز)، حول سوال محوری زیر قرار می گیرد: "آیا به کارگیری پیوندها در قالب خوشه ها می تواند عدم تعادل فضایی ادغام بخش های اقتصادی درون و بین منطقه ای را برجسته نماید؟ در پاسخ به این سوال، 8 بخش اقتصادی (کشاورزی، معدن، ساخت کک، فرآورده های حاصل از تصفیه نفت، ساخت مواد شیمیایی و محصولات شیمیایی، فلزات اساسی، تامین آب، برق و گاز طبیعی، ساختمان و خدمات)، مبنای تحلیل قرار می گیرد. یافته های کلی نشان می دهند که اهمیت ادغام فضایی بخش های کشاورزی، معدن، ساخت کک، فرآورده های حاصل از تصفیه نفت، ساخت مواد شیمیایی و محصولات شیمیایی در منطقه 4 بیشتر از منطقه 6 است، حال آنکه ادغام فضایی بخش های خدمات، ساختمان و تامین آب، برق و گاز طبیعی اهمیت بیشتری در منطقه 6 دارد. [1] . New Economic Geography [2].  به منظور سهولت در تحلیل نتایج، از 19 بخش اقتصادی، فقط ادغام فضایی 8 بخش اقتصادی مدنظر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نظریه جدید جغرافیای اقتصادی (NEG)، عدم تعادل فضایی، ادغام فضایی فعالیت ها، الگوی چند منطقه ای
  • اسماعیل صفرزاده*، تامینا اصغری صفحات 133-149
    گردشگری و فعالیت های اقتصادی ناشی از آن، هم اکنون به یکی از منابع رشد و اشتغال پایدار در بسیاری از کشورها  تبدیل شده و سهم بزرگی از درآمد جهانی را به خود اختصاص داده، و یکی از بزرگ ترین صنایع در جهان است که نقش مهمی در اقتصاد کشور ها دارد و توسط بسیاری از محققان به عنوان نیروی محرکه رشد و توسعه اقتصادی شناخته می شود. شناسایی عوامل اقتصادی موثر بر ورود گردشگران خارجی، می تواند سیاست گذاران را در بهبود یا حفظ وضع موجود یاری رساند. از این رو هدف این مطالعه، بررسی عوامل اقتصادی موثر بر تقاضای گردشگری در کشورهای منتخب خاور میانه طی دوره زمانی 2016-1990با رویکرد اقتصادسنجی فضایی داده های تلفیقی است. نتایج مطالعه نشان می دهد که نرخ ارز، درآمد سرانه و آزادی اقتصادی اثر مثبت و معنی داری بر تقاضای گردشگری داشته، سایر نتایج این مطالعه نشان می دهد که مجاورت فضایی بین کشورهای مورد مطالعه بر تقاضای گردشگری معنی دار، و به عبارت دیگر، فاصله جغرافیایی یک عامل اصلی در تقاضای گردشگری بوده است.
    کلیدواژگان: تقاضای گردشگری، خاورمیانه، اقتصادسنجی فضایی
  • صالح طاهری بازخانه*، محمد علی احسانی، محمد تقی گیلک حکیم آبادی، اسد الله فرزین وش صفحات 151-179

    یکی از حقایق آشکار شده در اقتصاد، سرایت بحران مالی به بخش های مختلف و پیامدهای رکودی متعاقب آن است. از این رو، رصد وضعیت بخش مالی و پیش بینی بحران های آن، به موضوعی جذاب در میان اقتصاددانان، سیاست گذاران و سرمایه گذاران تبدیل شده است. برای این منظور، از شاخص های وضعیت مالی استفاده می شود. در این راستا، پژوهش حاضر به کمک رهیافت تحلیل مولفه های اساسی و ترکیب 8 متغیر مالی، شاخصی جدید برای وضعیت مالی تدوین کرده است. در ادامه، با استفاده از شاخص مذکور و به کارگیری رهیافت چرخشی مارکوف، بخش مالی در دوره 1395:4-1369:1 به سه وضعیت بحران، ثبات و رونق تقسیم شد. سپس، احتمال مواجه شدن بخش مالی با هر یک از وضعیت های مذکور، مورد محاسبه قرار گرفت. نتایج نشان داد که وضعیت بحرانی در بخش مالی، پایداری نسبتا اندکی دارد؛ به طوری که به احتمال 93/0 در دوره بعد به وضعیت ثبات می رسد. با توجه به محاسبات، چرخش از وضعیت بحرانی و پرنوسان به رونق ممکن نیست. رونق در بخش مالی نیز پایداری کمی دارد؛ در صورتی که بخش مالی در دوره t در وضعیت رونق قرار داشته باشد، به احتمال 0/27 در دوره آتی، در همان وضعیت باقی خواهد ماند. به احتمال 0/59 بخش مالی یک دوره پس از رونق، وضعیت ثبات را تجربه خواهد کرد و به احتمال 0/14 در وضعیت بحرانی و پرنوسان قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: شاخص وضعیت مالی، بحران مالی، چرخشی مارکوف، سامانه هشدار زودهنگام
  • حبیب انصاری سامانی، نوید علیزاده اوجقاز* صفحات 181-207
    رشد اقتصادی و عوامل موثر بر آن، یکی از موضوعات مهم علم اقتصاد در هر برهه زمانی بویژه در دهه های اخیر بوده است. با توجه به اهمیت موضوع، در ابتدا عوامل فیزیکی از قبیل نیروی کار و سرمایه در تحلیل های اقتصادی مورد توجه بود، اما از چند دهه گذشته، عوامل نهادی همچون آزادی اقتصادی نیز مورد توجه قرار گرفته و امروزه بیشتر اقتصاددانان و از جمله اقتصاددانان نهادگرا، به نقش مهم آزادی اقتصادیدر تحلیل های اقتصادی پی برده اند. در همین راستا، این مطالعه بر آن است تا تاثیر آزادی اقتصادی بر رشد اقتصادی در دو منطقه اقتصادی مهم جهان یعنی کشورهای منطقه خاور میانه و اتحادیه اروپا را با استفاده از روش رگرسیونی داده های تابلویی در دوره زمانی 2017-2000 مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهد. داده های مورد استفاده، به صورت داده های تابلویی نامتوازن بوده و برای نتیجه گیری بهتر، از چندین متغیر مستقل و برای تخمین مدل از روش حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS) استفاده شده است. نتایج تحقیق حاضر، نشان می دهد آزادی اقتصادی دارای تاثیر مثبت بر رشد اقتصادی کشورهای منطقه خاور میانه و اتحادیه اروپا در دوره زمانی مورد مطالعه بوده، اما میزان این تاثیرگذاری در کشورهای منطقه خاورمیانه، بیشتر از کشورهای منطقه اتحادیه اروپا است که نشانگر نقش مهم آزادی اقتصادی در ایجاد فضا و بستری مناسب برای ارتقاء رشد اقتصادی و ضرورت توجه به آن، در سیاست گذاری اقتصادی کشورهای منطقه خاور میانه و خصوصا جمهوری اسلامی ایران جهت نیل به رشد اقتصادی مطلوب و پایدار است.
    کلیدواژگان: آزادی اقتصادی، رشد اقتصادی، منطقه خاورمیانه، اتحادیه اروپا، داده های تابلویی
  • فرشته فارسی*، زهرا افشاری صفحات 209-233
    نیاز به برنامه ریزی منطقه ای در سال های اخیر در جهان و ایران مورد توجه پژوهشگران و سیاست گذاران اقتصادی واقع شده است. از این رو، روش های مختلفی برای استفاده از آمار و داده های منطقه ای توسط پژوهشگران و اندیشمندان پیشنهاد شده است؛ اما به دلیل کم سابقه تر بودن این نوع برنامه ریزی و داده های متفاوت هر کشور، استفاده از روش های برنامه ریزی منطقه ای یک کشور برای سایر کشورها، نیاز به تعدیل مناسب با داده های همان کشور را دارد.در تحقیق حاضر، جدول داده - ستانده استان فارس با استفاده از روش FLQ بر مبنای جدول داده- ستانده ملی سال 1390 مرکز آمار در 15 بخش محاسبه شده، سپس از روش اصلاح شده ماتریس عرضه محور گش برای محاسبه دقیق تر δبا توجه به داخلی بودن جدول داده - ستانده منطقه ای استفاده شده است. نتایج استفاده از این روش، به بهبود نتیجه و همچنین منطقی تر بودن آن کمک می کند. سپس با کمک روش RAS جدول استخراج شده به روش FLQ، تعدیل شده است تا داده های واقعی استان فارس جایگزین شوند. پس از آن، برای رفع نقص روش RAS، روش اصلاح شده ای پیشنهاد گردیده است. نتایج حاصل نشان می دهد، اگر چه استفاده از روش FLQ-RAS باعث کاهش پسماندها می شود، ولی لزوما باعث تعدیل ماتریس هزینه واسطه ای داخلی به طور صحیح نمی شوند. اما استفاده از روش FLQ-RAS اصلاح شده، علاوه بر کاهش تعداد پسماندها، باعث تعدیل ماتریس مبادلات واسطه به صورت قابل قبول تری می شود.
    کلیدواژگان: جدول داده - ستانده منطقه ای، ابعاد اقتصاد فضا، استان فارس، الگوی عرضه محور گش، محاسبه δ، FLQ-RAS
  • نرگس قاسمیان، حسین راغفر* صفحات 235-260
    هدف اصلی مقاله، تحلیل فضایی اثر مخارج بهداشتی و سلامت توسط دولت برای نیروی کار بر رشد اقتصادی در 30 استان کشور ایران طی سال های 95- 1390 است. برای دستیابی به این هدف، از مدل گشتاورهای تعمیم یافته GMM)) و تخمین زننده های آرلانو- باور و بوندل- باند استفاده شده است. مدل اقتصاد سنجی فضایی به صورت دوربین فضایی (SDM) در قالب یک مدل پانل پویای تصادفی فضایی(SDPD) یا همان مدل گشتاورهای تعمیم یافته فضایی (SGMM) تصریح و به دو فرم متعارف و فضایی برآورد شده است. نتایج نشان می دهد که، ضریب برآوردی وقفه زمانی درآمد سرانه در مدل اقتصاد سنجی متعارف، منفی و از نظر آماری، معنادار است که به معنی پذیرفته شدن فرضیه همگرایی شرطی در استان های ایران در دوره مورد مطالعه است. ضریب برآورد شده برای متغیر مخارج سلامت و بهداشت نیروی کار در هر دو مدل، مثبت و معنادار است که مطابق با آن، اگر مخارج بهداشت و سلامت، یک واحد افزایش یابد، سطح بهره وری و کارآیی نیروی کار افزایش و متعاقبا به افزایش تولید ناخالص داخلی منجر خواهد شد. نرخ امید به زندگی با ضریب بسیار کوچک اثر معناداری بر درآمد سرانه استان ها داشته است، ضریب متغیر دوربین فضایی (SDM) مخارج بهداشت و سلامت نیروی کار به صورت معناداری متفاوت از صفر است و تاثیر مثبت و معناداری بر درآمد سرانه و نرخ رشد داشته است. ضریب وقفه فضایی متغیر وابسته، منفی و معنادار است که نشان دهنده اثرات فضایی منفی بر درآمد سرانه استان های کشور می باشد. تخمین فضایی مدل در کنار تخمین متعارف، اعتبار نتایج را در مدل های پانل که مناطق در آن حضور دارند، افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: بهداشت و سلامت، پانل پویای تصادفی فضایی (SDPD)، دوربین فضایی (SDM)، رشد اقتصادی، گشتاورهای تعمیم یافته فضایی ((SGMM
  • سعید کیان پور*، محمد پیری صفحات 261-282
    سرمایه گذاری، از منابع اصلی رشد و توسعه اقتصادی است و از این رو، بررسی عوامل جذب سرمایه گذاری از مهمترین زمینه های مطالعاتی اقتصاددانان است.  شناخت عوامل موثر در جذب FDI می تواند در سیاستگذاری کشورهایی که نتوانسته اند از این عامل به خوبی استفاده کنند، مفید باشد. برای این منظور، از یک نمونه از کشورهای منتخب منطقه منا در بین دوره زمانی 2015-1980 با استفاده از رویکرد پانل در چارچوب یک الگوی "اثر تصادفی" بهره گیری  شده است تا تفاوت های خاص هر یک از کشورها تفکیک شود. نتایج برآورد مدل مورد نظر نشان می دهد که اثر درجه باز بودن، نرخ بازگشت سرمایه، رشد اقتصادی، سرمایه انسانی و نقدینگی  همگی دارای اثر مثبت و معنی داری در جذب FDI دارند؛ اما متغیرهای مخارج تحقیق و توسعه و فساد تاثیر معناداری برFDI  نشان نمی دهند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، عوامل مکانی، الگوی اثر تصادفی، داده های پانل
  • نرگس مرادخانی*، مصطفی دین محمدی، محمد تائبی صفحات 283-298
    هدف از این مطالعه بررسی عوامل تعیین کننده هزینه نظامی در ایران با استفاده از مدل تقاضای هزینه های نئوکلاسیکی است. برای این منظور از آخرین آمار در دسترس در سال 1396 برای دوره زمانی 47 سال استفاده گردیده است. دراین ارتباط، تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی اعم درآمد سرانه، درآمد نفت، هزینه غیرنظامی دولت، نرخ ارز واقعی و متغیرهای سیاسی و استراتژیک ازجمله سطح دموکراسی، جنگ و مناقشه با استفاده از روش خود رگرسیون با وقفه های توزیعی (ARDL) بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که متغیرهای درآمد نفت و هزینه غیرنظامی دولت، تاثیر مثبت و معنی دار و متغیر سرانه تولید ناخالص داخلی، تاثیر منفی روی هزینه نظامی دارند. سطح دموکراسی در کوتاه مدت، تاثیر مثبت و در بلندمدت، تاثیر منفی بر هزینه نظامی دارد و نرخ ارز واقعی در کوتاه مدت، تاثیر منفی و در بلندمدت، تاثیر مثبت روی هزینه نظامی دارد. همچنین، مناقشات منطقه ای به عنوان متغیر مجازی، تاثیر مثبت و معنی داری روی هزینه نظامی دارد. در کل، می توان نتیجه گرفت که عوامل موثر بر هزینه نظامی در ایران فقط اقتصادی نیستند و برای بررسی میزان هزینه نظامی، باید شرایط سیاسی و استراتژیکی و حتی شرایط جغرافیایی نیز در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: مخارج نظامی، درآمد نفت، دموکراسی، مدل خود رگرسیون با وقفه های توزیعی
|
  • Himan Khosravi *, Abdolrasoul Ghasemi, Tofigh Ghaderiagdam Pages 9-35

    This paper aims to assess and compare the effects of urbanization on energy consumption and carbon dioxide emission between selected oil-based and non-oil countries by considering three theories of "environmental change into urban space", "urban density" and "ecological modernization theory". Therefore, a balanced panel model is estimated for 20 countries during 1995-2011. Results indicate that the effect of urbanization on energy consumption and carbon dioxide emission in both groups are positive and significant. The effects of urbanization on energy consumption are as much as 1.65 and 0.67, for non-oil group and oil-exporting countries, respectively. In addition, the magnitudes of effects of urbanization on carbon dioxide emission are 0.27 for oil exporting countries and 0.12 for other countries. The difference in the coefficients of effects of urbanization on carbon dioxide emission confirms the ecological modernization theory

    Keywords: urbanization, Energy Consumption, carbon dioxide emission
  • Hamid Nazeman, Teymour Mohammadi, Alireza Raanaei * Pages 37-62
    This paper attempts to investigate the relationship between institutions and the resource curse in selected Middle East and North African countries, considering the central role of rent leverage on deepening the effect of institutional ineffectiveness on resource curse. There are various approaches to explain and investigate the resource curse, so that the research literature on this subject is widespread and expansive. Meanwhile, the institutional analysis approach has the advantage of being comprehensive and capable of providing comparisons among the cases under study, which is why the present study benefits from this approach. Quantitative methodology of the study is based on Stochastic Frontier Analysis (SFA). The findings reveal that, besides the role of institutions in the emergence of resource curse in the selected countries, a high percentage of inefficiency is due to the continued weakness of the institutions, because of rent leverage. Hence, these countries need institutional reforms in order to increase the efficiency and to get rid of the resource curse.
    Keywords: Resource Curse, Institutional inefficiency, Stochastic Frontier Analysis, Rent Leverage
  • Davoud Hamidi Razi, Reza Ranjpour *, Mohammad Ali Motafaker Azad Pages 63-86

    Valid estimates of price elasticity of energy demand lead to a better understanding of the economic, environmental and distributive impacts of energy price changes, and enable policymakers to make efficient energy management decisions. This study aims to investigate the effectiveness of pricing policies for the modification of energy consumption patterns among Iran’s provinces. In this regard, price elasticities of energy demand ‎are estimated for selected energy carriers and total energy price index during 2000-2015. For this purpose, a dynamic panel model is used and the price elasticities of energy demand are estimated by Arellano-Bover (1995) and Blundell-Bond (1998) approaches. When total energy price index is applied in the model, the results show that the short-run and long-term price elasticities of energy demand are -0.038 and -0.567 on average, respectively. However, regarding energy carriers, the highest price elasticities of the aggregate energy demand belong to electricity and gasoline, respectively. The effect of climate change (as a proxy for heating and cooling needs) on energy demand is significant, and the average climate elasticity of energy demand is 0.15 in the short run and 2.30 in the long run. Since price elasticity of energy demand is less than one, and its climate elasticity is greater than one in the long run, non-tariff policies are proposed for energy conservation in the country.

    Keywords: Effectiveness, Price Elasticity, Energy Carriers, Energy Demand, Iranian provinces, Dynamic Panel Estimation
  • Sahar Zare Joneghani *, Mehdi Karami Pages 87-106
    The main objective of this study is to evaluate and evaluate the total productivity growth of the production factors at the level of economic sectors in Iran using the data-output approach at the national level. In this approach, the total productivity of the factors decomposes into the productivity of labor inputs, capital, and intermediate production. For this purpose, the data of two data-output tables related to the years 2001 and 2011, and the employment statistics of Iran's Central Statistical Office and the capital stock of the Central Bank of the Islamic Republic of Iran, have been compiled at the level of eight major economic sectors for constant aggregation. The results show that in the factor productivity, the electricity, water and gas sector has the highest productivity of intermediary and capital, and the mining sector has the highest labor productivity. The maximum amount of total factor productivity over the ten-year period is related to the mining sector and the least is related to the transportation and warehousing and communications sectors. Also, the highest amount of productivity during the period related to labor productivity is related
    Keywords: Total Factor Productivity, Input-output, Iran's Economy
  • Banouei Banouei, Afsaneh Sherkat *, Bahare Fahimi Pages 107-132
    The existence of spatial disequilibrium has been the main concern of planners, analysts and policy makers in Iran. One of key aspect of analyzing the issue is to consider the spatial dimensions of economic activities. To deal with the issue, two factors are taken into account: 1) the relationship between the spatial agglomeration and linkages of economic activities framework of the New Geography, and 2) the measurement of clusters as criteria of agglomeration in the multiregional input-output model. For this purpose, input-output table of nine regions covering 19 sectors for the year 2001 has been used in order to answer the question: Can the application of linkages in the terms of clusters highlights the spatial disequilibrium of intra- and inter-regional agglomeration of economic activities? Thus, totally eight sectors (agriculture, mining, coke and petroleum refining products, chemical, basic metals, water, electricity and gas, construction and services) for region 4 (provinces of Isfahan, Chahar Mahal Bakhtiari, Khuzestan and extra region) and region 6 (provinces of Tehran, Qom and Alborz) have been analyzed. The findings reveal that the spatial agglomeration of agriculture, coke and petroleum refining products and chemical sectors in region 4 are more important than in region 6, while the spatial agglomeration of services, construction and water, electricity and gas sectors are of high importance in region
    Keywords: New Economic Geography Theory, Spatial Agglomeration of Sectors, Spatial Disequilibrium, Multiregional Input-output Model
  • Esmaeel Safarzade *, Tamina Asghari Pages 133-149
    Tourism is one of the sources of economic growth and sustainable employment in various countries, which accounts for a large share of global income. As one of the largest industries in the world, tourism plays an important role in the national economies. Identifying the economic factors affecting the entry of foreign tourists can help policymakers to improve or maintain the status quo. Therefore, the purpose of this study is to investigate the economic factors affecting demand for tourism in selected countries of the Middle East by spatial econometric panel data approach during the period of 1990-2016. The results indicate that exchange rate, per capita income and economic freedom have positive and significant effects on demand for tourism. In addition, the impact of spatial proximity on demand for tourism is significant among the countries under study. In other words, geographical distance is a major factor in demand for tourism.
    Keywords: Demand for tourism, Middle East, spatial econometrics
  • Saleh Taheri Bazkhaneh *, Mohammad Ali Ehsani, Mohammad Taghi Gilak Hakimabadi, Asodollah Farzinvash Pages 151-179

    One of the stylized facts of economics is the spread of the financial crisis to various sectors and the ensuing downturn. Thus, observing the financial sector and predicting its crises is an attractive topic among economists, policymakers and investors. For this purpose, financial condition indexes are used. In this regard, the present study develops a new index for the financial condition by using the principal component analysis (PCA) and combining eight financial variables. Then, using the constructed index and applying Markov Switching approach, the financial sector is divided into three situations of crisis, stability and boom over the period 1990:2 - 2017:1. Then, the probability of exposure to these situations in financial sector is calculated. The results show that the critical situation in the financial sector has a relatively low stability, so, with probability 0.93, the financial sector becomes stable in the next period. According to calculations, it is impossible to move from critical and volatile situation to boom. The boom in the financial sector has low stability as well. If the financial sector is in boom at period t, it will remain in the same position with probability 0.27 in the next period. With probability 0.59, the financial sector will experience stability, and with probability 0.14, it will be in crisis condition.

    Keywords: Financial Condition Index, Markov Switching, Early Warning System
  • Habib Ansari Samani, Navid Alizadeh * Pages 181-207
    Economic growth is one of the most important issues in economics. Initially, physical factors such as labor and capital were considered for explaining economic growth; however, institutional factors such as economic freedom have also been taken into consideration over the past decades. Today, most economists, including institutionalists, focus on economic freedom. In this regard, this study aims to examine the impact of economic freedom on economic growth in two major economic regions of the world, i.e. Middle East and European Union, using an unbalanced panel data model over the period 2000-2017. This paper uses the GLS method to estimate the model. The results show that economic freedom has a positive impact on the economic growth in the Middle East and the European Union, but this effect is higher in the Middle East than the European Union. This finding reflects the important role of economic freedom in creating an appropriate space and context for promoting economic growth. Thus, Middle Eastern countries especially Iran should pay attention to economic freedom in order to achieve favorable and sustainable economic growth
    Keywords: Economic Freedom, Economic Growth, Middle East, European Union, Panel Data
  • Ferashth Farsi *, Zahra Afshari Pages 209-233
    The need for regional planning has attracted the attention of economic researchers and policy makers in the world and Iran in recent years. Hence, various methods have been proposed for the use of regional data by researchers and scholars. But, due to the lesser history of this type of planning and the different data for each country, the use of regional planning methods for another country needs to be adjusted appropriately with the data of country under study. In the present study, the input-output table of Fars province, using the FLQ method, based on the national input-output table of 2011, has been computed in 15 sectors defined by the Statistical Center of Iran. Then, the corrected Ghosh supply-driven matrix was used in order to calculate δ accurately, due to the inwardness of the regional input-output table. The results of this method help to improve the result and make it more logical.  Then, using the RAS method, the table extracted by the FLQ method is adjusted to replace the actual data of Fars province. After that, a modified method is proposed to resolve the RAS method defect. The results show that although the use of the FLQ-RAS method reduces the residuals, it does not necessarily modulate the matrix of domestic intermediate cost correctly. However, the use of the modified FLQ-RAS method, in addition to reduce the number of residuals, makes adjustments more acceptable
    Keywords: Regional input-output table, Dimensions of Space Economics, Fars Province, Ghosh supply-driven matrix, Calculation of δ, FLQ-RAS
  • Narges Ghasemian, Hossein Raghfar * Pages 235-260
    This paper aims to analyze spatial effects of the government health expenditure of labor on economic growth in 30 provinces of Iran during 2011-16. To this end, the Generalized Method of Moments (GMM) and the Arellano-Bover/Blundell-Bond estimators are used. A dynamic panel data (DPD) model is also used to increase the accuracy of results. The Spatial Durbin Model (SDM) is specified in the form of a Spatial Dynamic Panel Data model (SDPD), or the Generalized Spatial Generalized Method of Moments ‎ (SGMM), and is estimated by using GeoDA and Stata softwares. The results show that the estimated coefficient of lagged per capita income is negative and statistically significant in conventional econometric model, which confirms the conditional convergence hypothesis in Iran's provinces. The coefficients of labor and health expenditure variable are positive and significant in both models. Accordingly, if the health expenditure increases by one unit, the level of productivity of the workforce will rise and lead to an increase in gross domestic product. The life expectancy has a very small but significant effect on the per capita income of the provinces. The coefficient of the spatial coefficient of labor and health expenditure (W * health) is significantly different from zero. Thus, W * health has a positive and significant effect on per capita income and growth rates. The spatial lag coefficient of the dependent variable (rho) is negative and significant, which indicates negative spatial (proximity‎) effects on per capita income among provinces. The effect of education level of the workforce on the economic growth is positive and significant in different regions. Of variables with direct relations, the least impact devotes to the state budget and most impact belongs to health expenditure. The birth rate has no effect on the economic growth of the regions. Estimation of spatial model in addition to conventional form increases the validity of the results of panel data models
    Keywords: Health & Hygiene_Arellano- Bond Dynamic Panel GMM Estimators_Spatial Durbin Model_Economic Growth
  • Saeed Kian Poor *, Muhammad Piri Pages 261-282
    Investment is the main source of economic growth and development. Therefore, the study of investment attraction’ factors is one of the most important fields of study for economists. Identifying determinants of foreign direct investment (FDI) attraction can be useful for developing countries. This paper examines determinants of FDI in the Middle East and North Africa (MENA) region during 1980-2015. It uses a panel data model with random effects in order to separate country-specified differences. The results of estimations indicate that degree of openness, rate of return on investment, economic growth, human capital and broad money have significant and positive effects on FDI, but expenditure on research and development (R&D) and corruption are insignificant in explaining FDI.
    Keywords: Foreign Direct Investment, Location determinants, Random effect model, Panel Data
  • Narges Moradkhani *, Mostafa Dinmohammadi, Mohammad Taebi Pages 283-298
    This study aims to analyze determinants of military expenditure in Iran, using the neoclassical demand model. For this end, the latest available data is used for a period of 47 years ending 2017. This study evaluates the effect of macroeconomic variables such as per capita GDP, oil revenue, non-military expenditure, real exchange rate, democracy level, war and conflict on military expenditure using Autoregressive Distributed Lags (ARDL) method. The results show that the oil revenue and non-military expenditure of government have positive and significant effects, and the per capita GDP variable has a negative effect on military expenditure. Democracy has a positive effect in the short run, and a negative impact on military spending in the long run. The real exchange rate has a negative impact in the short run, and a positive effect on the military expenditure in the long run. In addition, regional war as dummy variable has a positive and significant effect on military expenditure. Accordingly, the factors affecting military spending in Iran are not merely economic. Thus, political, strategic and even geographical conditions should be considered in order to assess the amount of military spending
    Keywords: Military Expenditures, Oil Revenue, Democracy, Autoregressive Distributed Lag Model